Onzekerheid over Franse verkiezingen

Franse verkiezingen

De Nederlandse verkiezingen zijn achter de rug en de uitslag was redelijk positief voor de economie. Maar binnenkort staan ook de Franse verkiezingen op het programma, waar het nog onzeker is wat er te gebeuren staat.

2 mei kan de geschiedenis in gaan als een belangrijke dag voor alle Euro handelaars. Op deze dag wordt namelijk bekend wat een groot deel van de aanhangers van de Franse politicus Jean-Luc Melenchon’s gaan doen, wat betreft op wie ze gaan stemmen tijdens de verkiezingen. Het maakt voor de economie een behoorlijk verschil of de centrumpartij van Emmanuel Macron of de extreem-rechtse partij van Marine Le Pen zal winnen. Beide partijen hebben namelijk erg verschillende standpunten en ideeën over de toekomst van Frankrijk – en Europa.

Europa

Het lijkt er op dit moment op dat Macron de Franse verkiezingen gaat winnen, wat goed nieuws zou zijn voor de Euro en Europese aandelen. Hij was minister van Economie, Industrie en Digitale Economie en weet dus waarschijnlijk hoe hij de Franse en Europese economie kan stimuleren. Daarnaast is hij absoluut pro-Europa, waardoor niet alleen Frankrijk hier de vruchten van zal kunnen plukken. Hij is dus precies het tegenovergestelde van Le Pen, die zelfs graag uit de EU wil stappen met een zogenaamde ‘Frexit’.

Onzekerheid

Hoewel het niet voor de hand ligt dat de kiezers van de extreem-linkse partij van Melenchon over zouden stappen naar de extreem-rechtse partij van Le Pen, is het niet ondenkbaar. Ze zijn beiden namelijk tegen Europa en tegen globalisering. De peilingen laten zien dat Macron met ongeveer 61% tegen 39% zou winnen, maar dit is dus nog geen uitgemaakte zaak. De Brexit was namelijk ook vrij onverwachts en Trump heeft ook een hoop onverwachtse stemmen binnengehaald van de kiezers van Bernie Sanders. Er zijn dus wel gekkere dingen gebeurd in de politiek.

Related Post

Tagged with:

Laat een Reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.