Meer rust valutamarkt

Doordat de politieke risico’s in Europa grotendeels zijn weggevallen keert de rust op de valutamarkten weer wat terug. Voor handige ondernemers is dit een goed moment om tijdens deze relatief rustige periode bescherming te kopen tegen valutarisico tegen lage kosten. In 2016 was het nog onstuimig op de valutamarkt.

Zo hadden de onverwachte Brexit en zege van Donald Trump tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen negatieve effecten op de waarde van respectievelijk de pond en de dollar. Als je over de grens zakendoet en valutarisico niet afdekt, dan kun je hier pijnlijk mee onderuit gaan.

Dure bescherming

Ook voor bedrijven die het valutarisico wel hadden afgedekt was het even slikken. De prijs voor de bescherming schoot namelijk flink omhoog. Dit komt doordat de waarde van een valutaoptie deels wordt bepaald door de verwachte volatiliteit van een onderliggend valutapaar.

De prijzen van valutaopties liepen de laatste maanden op doordat de markt zich zorgen maakte over de verkiezingen in onder andere Frankrijk in Nederland. Na de onverwachte winst van Trump in de VS vreesde men dat in Nederland en Frankrijk zeer rechtse partijen aan de macht zouden komen.

Opluchting in de politiek

Na de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen werd een deel van de onrust al weggenomen. Tot opluchting van velen werd de PVV van Geert Wilders niet de grootste partij. Onlangs won Emmanuel Macron de Franse presidentsverkiezingen, waarmee de zeer rechtse Marie Le Pen werd verslagen.

De wereld haalde opnieuw opgelucht adem. In Duitsland lijkt de CDU goede kans te maken om de verkiezingen te gaan winnen, wat ook weer geruststelt. Een gevolg van de politieke opluchting is dat de prijs voor bescherming tegen valutarisico tot het laagste punt sinds twee jaar daalt.

Hoe lang duurt de rust?

Dankzij gunstige uitslagen bij de diverse Europese verkiezingen is het politieke risico afgenomen en daarmee worden de koersen en bescherming positief beïnvloed. Dit evenwicht kan echter zomaar omslaan. Er zijn namelijk meer zaken die kunnen zorgen voor oplopende spanningen op de financiële markten. Zo is Donald Trump opnieuw in opspraak geraakt en dit heeft een negatieve invloed op de waarde van de dollar. Ook onverwachte wendingen in de Brexit-onderhandelingen of nieuwe dreiging vanuit Noord-Korea kunnen bijvoorbeeld van invloed zijn.

Voor ondernemers is het daarom verstandig om nu snel tijdens deze rust tegen lage kosten valutarisico af te dekken en hier niet te lang mee te wachten. Het zou immers zonde zijn als je van deze mooie kans geen gebruik maakt.

Related Post

Tagged with:

Laat een Reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.