Dollar dipt door Trump

De dollar heeft te lijden onder de toenemende onrust over de positie van president Donald Trump. Halverwege mei daalde de dollar index vijf dagen op rij. De euro profiteert op zijn beurt weer van de zwakke dollar en behaalt de hoogste standen sinds 5 november 2016.

Geheime informatie

Deze week werd bekend dat Trump geheime informatie heeft gedeeld met een Russische delegatie die in het Witte Huis op bezoek was. De geheime informatie ging over aanslagplannen van IS. Volgens de krant de New York Times is de informatie afkomstig van Israël. Rusland heeft Iran als bondgenoot, maar Iran is een vijand van Israël.

Hierdoor zou de geheime informatie via Rusland en Iran bij Hezbollah terecht kunnen komen, wat ook een vijand is van Israël. Het is dan ook niet ondenkbaar dat de situatie de relatie tussen de VS en Israël kwaad zou kunnen doen.

Obstructie van de rechtsgang?

Op dit nieuws volgde nog meer nieuws over Trump via de New York Times. Trump zou de voormalig directeur van de FBI via een memo hebben gevraagd om het onderzoek naar Trump’s voormalige National Security Advisor generaal Flynn te staken. Als dit waar is, dan zou het verzoek kunnen worden gezien als obstructie van de rechtsgang. Het nieuws heeft dan ook veel stof doen opwaaien en het Witte Huis ontkent dat het verzoek is gedaan. De politieke instabiliteit vertaalt zich in economische instabiliteit.

Tegenvallende cijfers

Alsof dit nog niet genoeg was, kwam ook het nieuws naar buiten dat de cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt tegenvielen. Dit kwam weer bovenop het eerdere nieuws dat ook de retail sales tegenvielen. Al met al geeft dit de indruk dat het niet goed gaat met de Amerikaanse economie en daarmee de dollar. Dit drukt ook de stemming van investeerders en analisten. Eerder werd vooral de positieve kant van de Amerikaanse economie gezien, maar nu vallen de negatieve kanten opeens meer op.

Groei voor de Eurozone

De economie van de Eurozone is in het eerste kwartaal van 2017 met een half procent gegroeid. Dit is geen enorme groei, maar gezien er een jaar geleden nog een hoop zorgen waren om de stagnerende economie is de economische situatie van de Eurozone dus toch zeker verbeterd.

Ook de politieke situatie doet Europa goed. Er was onrust vanwege een mogelijke politieke crisis, maar de uitslagen van de Nederlandse en vooral Franse verkiezingen hebben de rust doen terugkeren. De angst was dat zeer rechtste partijen aan de macht zouden komen, maar dit is niet gebeurd.

Goed nieuws voor de euro

Forex strategen beginnen hun verwachtingen ten aanzien van de euro naar boven bij te stellen. De verwachtingen uit verschillende bronnen zijn dat de EUR/USD tegen het einde van dit jaar tussen de $1,15 en $1,18 zal koersen.

Related Post

Tagged with:

Laat een Reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.