De bomaanslag en de valutamarkt

Bomaanslag in de markt

Veel valuta handelaren kwamen in april voor een verassing te staan tijdens een Amerikaans bombardement op ISIS. Het bleek maar weer eens hoeveel invloed een militaire actie kan hebben op de valutamarkt.

Halverwege april 2017 had de dollar het even lastig toen de Amerikaanse president Donald Trump in het Wall Street Journal vertelde dat hij vond dat de dollar wat te sterk geworden was, maar op vrijdag 14 april kwam er plots een sterk herstel tegenover valuta als de Euro, Pond, en Canadese dollar – niet de minste valuta dus. Dit had alles te maken met de primeur die het Amerikaanse leger had door de zogenaamde ‘Mother Of All Bombs’ (MOAB) te gebruiken tegen een belangrijk ISIS doelwit in Afghanistan. Deze bom is met ruime afstand de grootste conventionele bom die tot op heden beschikbaar is, hoewel het nog lang niet zo verwoestend is als de kleinste nucleaire bom.

Oorlog op komst?

Het feit dat Trump het aandurfde deze bom te gebruiken, geeft aan dat hij niet bang is de oorlog tegen ISIS verder te laten escaleren. Veel investeerders en handelaren wisten natuurlijk dat Trump roekeloos en onverwachts uit de hoek zou kunnen komen, maar wanneer dit dan ook echt gebeurt heeft dat dus gevolgen voor de valutamarkt.

Fluctuering op de valutamarkt

Nadat EUR/USD eerst was gestegen van $1,06 tot $1,0675, daalde deze nadat het nieuws over de MOAB binnenkwam weer tot $1,0615. Ook bij GBP/USD deed deze trend zich voor, met eerst een stijging naar $1,2575 en vervolgens een daling tot $1,25. Maar met name Canada, een land dat maar weinig te maken wil hebben met militaire conflicten en zich liever focust op grondstoffen, voelde de effecten van het bombardement. USD/CAD ondervond een stijging van C$1,3230 tot C$1,3330.

 

Related Post

Tagged with:

Laat een Reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.