De Belangrijkste features van CFD’s

Handelen op basis van margin

In plaats van al het geld neer te hoeven leggen die de totale transactie waard is, betaal je alleen een percentage als je de trade aangaat, wat Initial Margin wordt genoemd. Het belangrijkste wat je daarvan moet weten is dat je hierdoor leverage krijgt (de zogenaamde ‘hefboomwerking’). In het kort; je krijgt de beschikking over een groter kapitaal dan je zelf in je account hebt. En kunt dus zo grotere trades maken.

Stel dat er sprake is van een 50-1 leverage, dan kan een $50 margin deposit een handelaar in staat stellen om $2.500 aan assets te kopen of verkopen. Of als je $500 hebt, dan kun je dus handelen met $25.000, etc.

Overigens moet deze marge op elk moment van de trade ‘gehaald’ worden, anders kun je je position niet open houden. Stel dus dat de markt op een bepaald moment in je nadeel beweegt waardoor je cash balans kleiner wordt en je daarmee dus onder de vastgestelde marge uitkomt, dan is er sprake van een ‘Margin Call’. Dat betekent dat je op dat moment extra geld aan je account moet toevoegen om de trade open te kunnen houden. Kun je dat niet, dan moet je je position sluiten.

Handelen in stijgende en dalende markten

Met CFD’s kun je zowel long als short gaan. Je spreekt van een ‘long trade’ als je een asset koopt met de verwachting dat deze gaat stijgen – net zoals je zou doen met het kopen van aandelen. Bij een ‘short trade’ verkoop je een asset (dat je niet echt bezit) omdat je verwacht dat de prijs gaat dalen en je de asset later tegen een lagere prijs kunt terugkopen. Short gaan op de reguliere aandelenmarkt is vrijwel onmogelijk. Bij CFD’s echter kun je net zo makkelijk een short trade als een long trade aangaan. En heb je dus de mogelijkheid om te profiteren zelfs als de prijs zakt, zolang je maar handelt op basis van de juist voorspelling.

Geen Stamp Duty

Als je handelt in CFD’s, speculeer je alleen op de prijsbeweging. Kortom, je koopt de onderliggende aandelen dus niet echt en hebt dus ook nooit aandelen in je bezit. Een van de voordelen is dat je daarom geen stamp duty hoeft te betalen – een vorm van belasting. In vergelijking met de reguliere handel in aandelen bespaar je daarmee 0,5%.

Commissie

Zoals ook bij normale aandelenhandel geldt, betaal je een commissie over de CFD’s. Deze wordt overigens berekend op de totale transactiewaarde en dus niet alleen over de minimum marge die je investeert.

Dag-op-Nacht Verrekening

Zoals je weet worden CFD’s op basis van een marge verhandeld. Dat betekent dat wanneer je je position ’s nachts open houdt en doortrekt naar de volgende dag, er een verrekening plaats vindt. Bij long CFD positions betaal je rente als ze ’s nachts blijven staan, bij short CFD positions krijg je rente uitgekeerd. Het rentetarief dat je moet betalen of krijgt betaald verschilt per broker en is meestal een percentage hoger of lager dan de huidige LIBOR (London Inter Bank Offered Rate). De rente op een positie wordt dagelijks berekend, door het rentetarief van dat moment toe te passen op de sluitingswaarde van de betreffende position. Die berekening is in principe dus elke dag anders, tenzij er geen enkele verandering is in de prijs van het aandeel.

Handel in Aandelen en Indexen

Met CFD’s krijg je inzicht in zowel aandelen als indexen en sommige CFD providers bieden ook de mogelijkheid om in valuta en sectoren te handelen.

Risk Management Features

Handelen op basis van een marge brengt grotere risico’s met zich mee. Daarom bieden CFD providers uitgebreide Stop Loss en Limit Order mogelijkheden, zodat investeerders hun risico’s beter kunnen beperken in managen op de fast moving markets.

Hoe werken Contracts For Difference (CFD’s)?

Ongetwijfeld dacht je al een tijdje ‘allemaal leuk en wel, BeursMeesters, maar wanneer gaan we het nou echt interessant maken? Show me how it works!!’

Sorry, sorry, maar je kunt nu eenmaal niet zonder de basis. Maar nu we die gehad hebben, laten we eens kijken hoe het nu in z’n werk gaat, handelen in CFD’s!