Canadese dollar onder vuur

Canada zakt weg

De Canadese dollar (de ‘loonie’) heeft het moeilijk. Dit heeft te maken met meerdere factoren, met name de dalende olieprijzen en de verhoging van importbelasting op Canadees hout door de Amerikaanse president Donald Trump.

Dinsdag 25 april 2017 daalde de Canadese dollar tot een dieptepunt van C$1,3550 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Hiermee bereikte het de laagste stand in bijna een half jaar. Eind december 2016 daalde de Canadese dollar al tot ongeveer C$1,36 en dit geeft nog maar eens aan dat de lage stand van deze valuta geen incident is. Het begint er op te lijken dat het hier een langdurige neerwaartse trend bevat.

Factoren daling Canadese Dollar

Dit komt ten eerste doordat de olieprijzen in de afgelopen jaren stevig gedaald zijn. Canada is een belangrijke speler in de oliemarkt, als grote exporteur. Deze export is dan ook erg belangrijk voor de gehele Canadese economie, om maar niet te zeggen dat deze zelfs afhankelijk is van de olie-export. In een kleine twee weken daalde prijs van een vat olie met ongeveer 8,5%, namelijk van $53,50 tot $49. Nu is het niet zo dat de gehele Canadese economie hierdoor met eenzelfde percentage gekrompen is, maar dit is absoluut een mokerslag. Het feit dat de Canadese Centrale Bank de afgelopen weken steeds herhaald heeft dat de Canadese economie zich op glad ijs bevindt, heeft natuurlijk ook niet geholpen.

Naast de dalende olieprijzen heeft Canada ook last van de zuiderburen. Hoewel ze gewaarschuwd waren voor hogere importtarieven die Trump zou opleggen, leken deze toch vooral gericht te zijn op China en Mexico. Helaas voor Canada moeten ook zij het ontgelden, met een verhoging van 20% op het importtarief op Canadees zachthout. Dit is echter nog maar het begin, dus het is duidelijk dat er echt iets moet gebeuren om weer een stevigere positie op de Forex in te nemen.

 

Related Post

Tagged with:

Laat een Reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.