Trends Spotten in Binary Options

Als je in binary options handelt, dan wordt je winst (en verlies) bepaald door prijsbewegingen. Bij boundary of no touch trades zitten daar een aantal nuances aan vast natuurlijk, maar ook in ranging markets profiteer je van prijsbewegingen, al is het wel minder eenvoudig dan gewoon handelen op een trend. Als er geen sprake is van een trend, dan kun je er natuurlijk ook niet op handelen, en aangezien de meeste markten de meeste tijd op en neer gaan, is het handig als je daarvan kan profiteren. Want als een mooie mogelijkheid zich voordoet, hoe kort dat moment ook mag zijn, dan wil je daar zo snel mogelijk op in kunnen springen. Klaar om te leren hoe je trends kan spotten terwijl die ontstaan? Lees dan vooral verder…

Let op Breakouts

Voordat een trend zich ontwikkelt, gaat de prijs op en neer. De prijs fluctueert tussen onzichtbare grenzen van support en resistance, binnen een ‘channel’. Een channel kan relatief plat zijn, of een bepaalde hoek hebben (naar boven of naar beneden). Hoe dan ook, hier vindt de prijsbeweging plaats. We spreken van een breakout, als de prijs van een asset boven of onder de grenzen van support of resistance schieten die de channel afbakenen.

Pas op Fakeouts

Een fakeout is precies wat je denkt dat het is; een breakout die fake is. Soms ‘test’ de markt een support of resistance lijn, en gaat de prijs er tijdelijk overheen (onder of boven), om direct weer terug te schieten, waarmee een piek wordt veroorzaakt. Als je staven of candlesticks gebruikt in een grafiek, dan zie je vaak dat de ‘wick’ (de verticale lijn aan de uiteinden van de staaf/candlestick) boven of onder de support of resistance lijn uitkomt, maar de staaf zelf valt binnen de range.

Hoe zorg je ervoor dat je niet in fakeous ‘trapt’? In principe is het een kwestie van ervaring en een goed systeem hebben. De context kan je helpen om beter in te schatten of een breakout echt aannemelijk is of niet. Markten die veel in beweging zijn, zitten vol met fakeouts. In markten die ‘rustiger’ bewegen zul je ze veel minder vaak tegenkomen, hoewel je het natuurlijk nooit volledig kunt uitsluiten.

Maak gebruik van Retracements

Weet je al wat een retracement is? Zodra je een grafiek van een asset opent, zie je ze direct. Ze zijn een veelvoorkomend manier waarop getoond wordt hoe de prijs van een willekeurig asset beweegt. Valt het je op dat zelfs in een markt waar sprake is van een zware trend, de prijs kleine dipjes of piekjes maakt tegengesteld aan de algemene richting, voordat het weer zijn koers vervolgt? Die kleine ‘omkeringen’ zijn wat je retracements noemt. Wanneer de prijsbeweging dus tijdelijk in tegengestelde richting beweegt. Vervolgens is er een correctie, en gaat de prijs weer verder in dezelfde richting als daarvoor. Dit kom je veel tegen op willekeurige momenten in een prijsbeweging, en kan ook voorkomen aan het begin van een trend.

De vraag is dus hoe je een retracement in je voordeel kunt gebruiken als je wilt handelen op een trend. Veel traders wachten eerst de gehele retracement af wanneer ze denken dat ze een trend hebben gespot. En stappen vervolgens pas in, i.e. maken een trade, als die retracement helemaal voorbij is. Een complete retracement test namelijk support of resistance, en fungeert zo als bevesting van de richting waarop de prijs gaat.

Stel, je bent geïnteresseerd in goud, omdat je overtuigd bent dat je een signaal hebt gezien dat aangeeft dat de goudprijs buiten het ranging kanaal gaat bewegen en vervolgens omhoog schiet. Je zou hier direct op kunnen handelen, en een ‘buy’plaatsen op een binary option voor goud. Maar als de prijs vervolgens een retracement maakt, dan kan het zijn dat je je plotseling in een verliezende positie bevindt als de optie afloopt tijdens de retracement. Daarnaast is er natuurlijk altijd nog de mogelijkheid dat je een trend ziet die er helemaal niet is, omdat het signaal dat je zag een fakeout bleek te zijn in plaats van een breakout.

Het is dus verstandiger om die retracement eerst te laten plaats vinden en uit te zitten, en dan pas in de trade stappen en een ‘buy’ op goud plaatsen. De kans op succes zal groter zijn, omdat de markt de tegenbeweging al getest heeft, de support lijn stand heeft gehouden en de prijs van goud dan dus zal gaan stijgen. Onthoud in ieder geval altijd dat er altijd sprake zal zijn van retracements, zelfs als is de trend nog zo sterk.

Trend Signalen Ontdekken

Hoe spot je nu eigenlijk überhaupt een potentiële breakout? Welnu, nu komt het dus aan op het hebben van een trading methode. Een trading methode vertelt je namelijk wanneer je in een trade moet stappen; gebaseerd op fundamentele gebeurtenissen, indicatoren, of prijspatronen. Nu hoef je een trading methode niet per se te gebruiken om trends te spotten, maar de meeste van deze methodes zijn juist precies om die reden ontwikkeld. Als je gebruik maakt van een goede trading methode dan heb je grotere kans om de beste trade mogelijkheden in te kunnen schatten. Wellicht handel je alleen een beetje voor de lol in binary options en denk je: mwoah, teveel gedoe voor me. Maar laten we eerlijk zijn, waarom zou je een trade maken die tegen de trend ingaat, terwijl je er ook in mee kan gaan en zo je kansen op mogelijke winsten aanzienlijk vergroot? Precies.

Wat zijn typische voorbeelden van een trading methode?

Fundamentele analyses:

Dit houdt in dat je het nieuws nauwkeurig in de gaten houdt en op de hoogte blijft van belangrijke gebeurtenissen in de financiële wereld. Fundamentele gebeurtenissen die van invloed kunnen zijn op de richting waarin de prijs zich zal bewegen, en dus een signaal zijn dat vruchtbare tradingsopties zich voordoen. Let wel, je hebt een goede economische kennis nodig om trends te kunnen spotten op basis van dit soort informatie.

Technische analyses:

Als je trading methode gebaseerd is op technische analyses, dan betekent dit feitelijk dat je indicatoren op je grafiek plaatst die je helpen om breakouts te spotten.

Price Action:

Price action houdt in dat je naar bepaalde formaties van candlesticks of staven kijkt, die een signaal kunnen zijn dat een prijs op het punt staat om buiten zijn range te bewegen.

Het Strategisch Plaatsen van Support en Resistance Lijnen

Wat voor trading methode je ook gebruikt om trend breakout te spotten, het strategisch plaatsen van support en resistance lijnen is per definitie een goed idee omdat het je helpt alles in context te kunne plaatsen. Niet alleen laat het zien rond welke levels de prijsbeweging terughoudend is, het waarschuwt je ook over andere gebieden waar de prijs vermoedelijk terughoudend gaat bewegen. Deze gebieden worden ook wel pivot levels genoemd. Als je pivot levels kunt identificeren dan is het makkelijk om in te schatten wat de beste expiry times zijn voor jouw trades.

Hoe vaker een prijs bepaalde support of resistance levels heeft ‘getest’ zonder er doorheen te breken, hoe sterker die levels dus zijn. Overigens is het goed om te weten dat support levels zodra ze doorbroken zijn veranderen in resistance levels. En resistance levels worden zodra ze doorbroken zijn support levels. Dit is dus waarom we spreken van ‘pivot’ (‘draaien’). Je kunt deze lijnen eenvoudig op je grafiek plaatsen. Als je gebruik maakt van software zoals MetaTrader 4, trek dan gewoon een horizontale lijn op een punt waar je de prijsbeweging terughoudend is, of ‘twijfelt’. Als je daarna vooruit of achteruit scant op je grafiek, dan is de kans groot dat je andere momenten in de tijd ziet (zelfs tot ver terug) waar de prijs op hetzelfde moment even terughoudend bewoog. Het mooie is dat je het vaak al direct voor je ziet zonder dat je veel hoeft te scrollen. Wil je hier meer over weten, lees dan zeker ook ons artikel over Pivot Point Strategie.

Het Strategisch Plaatsen van Trend Lijnen

Als je eenmaal onder de knie hebt hoe je support en resistance level herkent én hoe je ze strategisch op je grafiek plaatst, kun je door naar de volgende stap: het strategisch plaatsen van trend lijnen. Trend lijnen worden horizontaal of diagonaal getrokken – in opwaartse of neerwaartse lijn – op dezelfde manier als support en resistance lijnen. Als je een zijwaartse trend tekent, trek je twee horizontale lijnen die een channel markeren. Als de prijs langere tijd binnen een channel fluctueert, dan is de prijs ‘ranging’.

Als sprake is van een opwaartse trend, dan trek je een diagonale lijn langs de onderkanten van de kaarsen. Bij een neerwaartse trend trek je een diagonale lijn langs de bovenkanten van de kaarsen. Vervolgens plaats je lijnen langs de boven- en onderkant om up en down channels te creëeren. Vaak zijn de simpelste trading methodes gebaseerd op een breakout in deze channels. Als de prijs door een horizontale ranging channel breekt, kan het betekenen dat de prijs in een opwaartse of neerwaartse trend komt.

Als je echt goed wordt in het spotten van deze breakouts, dan kan het zijn dat je precies op het juiste moment ‘instapt’ en vervolgens de winsten pakt die daaruit volgen. Je kan ook handelen op basis van breakouts van opgaande of neergaande channels met signalen van een ommekeer. Houd er wel rekening mee dat retracements heel vaak voorkomen, en je moet dus goed weten op welk moment het wel of niet een echte interessante trading mogelijkheid markeert. Als je niet goed oplet, loop je namelijk het risico je gefopt wordt door de retracements. Je denkt dan dat er sprake is van een ommekeer, terwijl het feitelijk niet meer is dan de situatie waarin een support of resistance level getest wordt. Als het goed is heb je nu een aardig idee van hoe je support en resistance lijnen strategisch op je grafiek kan plaatsen, hoe je channels herkent en natuurlijk hoe je potentiële prijs breakouts kunt spotten. Zoals altijd: oefen veel, test je kennis en vergroot je ervaring. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je er in wordt. En hoe winstgevender je trades gaan worden!

Market Conditions Leren Herkennen

Of je nu besluit om serieus te gaan handelen in binary options, of gewoon af en toe een trade wil doen om te kijken of je wat extra geld in je zak kunt steken, het helpt natuurlijk wel als je elke trade zo serieus mogelijk benadert. Een van de dingen die je daarin enorm kan helpen is dat je leert hoe je verschillende markt situaties moet herkennen en interpreteren.

Markten kunnen in dat opzicht net zo veranderlijk zijn als het weer. Of beter nog: beschouw de markt als een oceaan. Soms is het water vlak en kabbelt het vrolijk voort, maar op een ander moment is er plotseling een sterke stroming en krijg je metershoge golven. Als je beter zicht krijgt op het totaalbeeld, kun je ook beter inschatten of de context (of omstandigheden) ideaal zijn voor een trade. Goed trading methoden zorgen er vaak al voor dat je dit kunt doen, maar zelfs de beste en meest betrouwbare systemen vragen ook om de blik en het verstand van de trader. Om het onderscheid te kunnen maken of de market conditions in potentie echt winstgevend zijn, of toch niet. Laten we een aantal verschillende situaties onder loep nemen die je tegen kunt komen terwijl je handelt in binary options.

Ranging Markets

Een ranging market is een markt die niet echt ‘ergens heen gaat’, voor zover je kunt zien. Markten bewegen zich meestal binnen bepaalde kanalen. Een ranging markt kan dus een bepaalde kant op bewegen, maar dan wel heel geleidelijk. Er kan sprake zijn van heel veel uitschieters naar beneden en boven, maar wel binnen een kleine marge. Of er zelfs amper prijsbeweging waar te nemen. De meeste markten bewegen zich het grootste gedeelte van de tijd als ranging market.

In andere markten dan de binary options markt is het vrij lastig om winst te kunnen maken in een ranging market. Toch is het essentieel dat je begrijpt hoe je dit moet doen, aangezien situaties waarin sprake is van een trend zich niet zo vaak voor doen. Leren hoe je winnende trades kunt maken in een binary options markt is iets makkelijker, afhankelijk van het soort trades de broker je aanbiedt. Er is een aantal typen trades waarmee je in theorie prima geld kunt verdienen, ook al gebeurt er amper iets op de markt.

Boundary trades, ook wel range trades genoemd, zijn zo opgezet dat je succesvolle trades kunt maken als de prijs zich binnen een bepaalde range of channel beweegt. Die range of channel wordt bepaald door de broker of door jouzelf, de trader. Als je dus een range trade maakt, zeg je feitelijk dat ‘de prijs niet buiten deze range zal bewegen die is opgemaakt uit twee price boundaries (grenzen – een hoge en lage prijswaarde) binnen de gegeven expiry periode. Als de prijs inderdaad niet buiten de gegeven grenzen schiet, dan win je dus de trade – omdat de prijs welbeschouwd niets deed.

Een andere manier om winstgevend te handelen in een ranging market met binary options is door een ‘no touch’ trade te maken. Met dit type trade zet je erop in dat de prijs een bepaalde waarde niet zal raken binnen een gegeven tijdsperiode. Raakt de prijs wel dat niveau, dan verlies je de trade. Raakt de prijs echter niet dat niveau, dan eindigt je trade in the money. De payout is afhankelijk van hoe dicht die waarde is ten opzichte van de huidige marktwaarde van de specifieke asset. Je kunt dus niet zomaar een punt ver weg kiezen (van de huidige marktwaarde) en een goede payout verwachten, of überhaupt de mogelijkheid op een trade. Logisch natuurlijk, maar toch goed om te vermelden, zodat ook eventuele ‘slimme gelukszoekers’ zich niet rijk rekenen.

Trending Markets

Er is sprake van een trending market als de prijs duidelijk in een bepaalde richting beweegt, op een duidelijk zichtbare manier. Hoewel er tijdens trending patronen nog steeds tegenbewegingen en ‘plateaus’ (‘vlak’ gebied) te zien zijn, is de dominante beweging van de prijs duidelijk naar boven of beneden. De sleutel tot succes in veel markten is deze trends te kunnen spotten en vervolgens op het juiste moment met de ‘golf’ meegaan. Hoewel het bij handelen in binary options minder noodzakelijk is om te profiteren van trends om succesvol te zijn dan bij traditioneel handelen, zijn dit natuurlijk wel per definitie de situaties waarvan je wilt profiteren als ze zich voordoen! Als je broker je de mogelijkheid biedt om voor double up of rollover te kiezen om winstpotentieel te verlengen of vergroten, dan kun je zomaar voor langere tijd profiteren van de golf van een trend. En zo maakt je dus winst, op winst, op winst.

Choppy Markets

Choppy markets (‘veranderlijke markten’) kunnen op het eerste oog verward worden met ranging markets. In bepaalde opzichten zijn het welbeschouwd ook ranging markets, alleen bieden ze niet dezelfde interessante trading mogelijkheden.

Een choppy market gaat gaat net als elke ranging market niet echt een bepaalde kant uit, en als dit wel zo is, dan heel erg langzaam.
Maar in tegenstelling tot een normaal bewegende ranging markt waarbij het prijsniveau relatief vlak is, zie je in een choppy markt uitschieters en andere opvallende bewegingen die afwijkend zij, waardoor je zomaar kunt dat er een trendbeweging aan zit te komen.

De vraag is dus: hoe herken je een choppy markt? Een goede manier om hier achter te komen is door te kijken naar de staven. De meeste grafieken van brokers laten alleen lijnen zien, en geen staven. Maar het is veel makkelijk om goed te kunnen zien wat er gebeurt als je individuele staven kunt zien die leeg of gevuld zijn, en met highs en lows. We raden je dan ook zeker aan om zelf ook wat charting software te downloaden, zodat je beter kunt zien wat er op een markt speelt. Die software is trouwens gewoon gratis!

Waar moet je vervolgens op letten? Als je veel staven ziet met relatief korte lichamen en lange ‘wicks’ (de verticale lijn die onder en boven het lichaam uitsteekt), ben je gewaarschuwd. Als je nog niet precies weet hoe je candlestick charts moet lezen, verdiep je dan eerst even in ons artikel daarover. Als je veel lange wicks ziet, betekent dit dat de markt hogere of lagere prijzen heeft getest (of allebei), maar is er nog sprake van teveel support of resistance, zodat de prijs redelijk stabiel blijft.
Signalen waarop je in normale ranging markets gerust kunt handelen, zijn vaker wel dan niet valse signalen in choppy markets. Stel dat je bijvoorbeeld een signaal denkt te hebben gespot, een trade doet… En er vervolgens achterkomt dat het niet meer dan een ‘test’ van de markt was, waarna de prijsbeweging weer de andere kant op gaat, en jij je geld kwijt bent. Je kunt zelfs vaker achter elkaar in zo’n situatie terecht komen als de markt continu draait door de tegengestelde richting keer op keer te testen. Een volstrekt onbetrouwbare situatie om in te handelen.

Hoe kun je dan wel succesvol handelen in choppy markets? In principe niet, althans, de meeste traders wagen zich er niet aan. Zo simpel is het. Het beste advies dat we je kunnen geven is om geduldig te wachten tot de markt weer in rustiger vaarwater terecht komt en de signalen die het afgeeft weer betrouwbaarder zijn. Geen zin om te wachten? Stap dan over naar een andere asset waar de marktomstandigheden beter zijn. Uiteindelijk zul je in een choppy markt alleen maar geld verliezen en gefrustreerd raken, waardoor je ook niet meer durft te vertrouwen op je eigen inzichten. En dat is natuurlijk dodelijk.

Oefen! Vaak! Veel!

De beste manier om beter te worden in het herkennen van de markt condities? Simpel, oefenen. Zo vaak en veel als mogelijk is. Uiteraard niet met echt geld dat je inzet. Probeer ‘backtesting’, waarin je op basis van oude grafieken van verschillende assets kijkt naar de trading mogelijkheden die zich voordeden. Kijk wat er zou zijn gebeurd als je een trade had gemaakt op basis van bepaalde verwachtingen. Zou je succesvol zijn geweest? Probeer ook verschillende markten uit. Open daarnaast een of meerder demo accounts bij brokers en test je kennis met live data en virtueel geld. Tenslotte, niets is zo waardevol als ervaring, dus zorg ook dat je in contact komt met ervaren traders en leer zo van hun ervaringen op dit gebied.