Pivot Points

Een term die je vast al eens hebt gehoord, dus de hoogste tijd om uit te leggen wat het precies betekent en hoe ze nu precies werken.

Een van de grootste uitdagingen die je tegenkomt als je handelt in binary options is bepalen op welk moment de prijs van onderliggende assets de andere kant opgaan. De prijs van goud kan bijvoorbeeld in een neerwaartse trend zitten, wat aangeeft dat er sprake is van een sellers markt, tot het plotseling omkeert, waarna de prijs plotseling naar een recordhoogte stijgt. Hoe kan jij als binary options trader voordeel halen uit de ommekeer? En daarnaast is natuurlijk ook de vraag hoe je jezelf kunt beschermen van plotselinge prijsveranderingen in de andere richting, waardoor je zomaar grote verliezen zou kunnen leiden.

Voor de meeste traders ligt de oplossing in een pivot poins trading strategie.

Harstikke mooi natuurlijk, maar wat zijn pivot points nu precies? En hoe maken ervaren handelaren hier slim gebruik van om winstgevende prijsvoorspellingen te kunnen maken? Vragen waarop we antwoord gaan geven. Hieronder volgt een korte ‘tutorial’ waarin we uitleggen hoe je gebruik kunt maken van een pivot point strategie tijdens het handelen in binary options. We beginnen met een korte samenvatting over hoe ze werken en wat de belangrijkste redenen zijn dat ervaren handelaren er gebruik van maken. Daarna leren we je hoe je pivot points moet berekenen, en hoe je ze vervolgens toepast tijdens binary options trading.

Hoe Werken Pivot Points?

Als je goed zou luisteren naar gevestigde en succesvolle handelaren, dan hoor je ze praten over het punt waarop ze verwachten dat de prijs van een asset een duidelijke beweging in een bepaalde richting zal maken. Ze hebben het dan over pivot points en de ‘support levels’ en ‘resistance levels’ die ermee gepaard gaan. Traders gebruiken deze pivot points om prijsbewegingen beter te kunnen voorspellen en vervolgens de beslissingen te kunnen nemen die winst oplevert, of potentiële verliezen beperkt.

Een pivot point is een prijsniveau die een mogelijk keerpunt (pivot) aangeeft in de prijsbeweging van een asset.
Stel bijvoorbeeld dat de prijs van goud in een opwaartse trend zit en zijn pivot point bereikt, dan kan dat een indicatie zijn deze trend tegen zijn einde loopt. Andersom geldt dat wanneer de goudprijs aan het dalen is, het pivot point kan betekenen dat deze neerwaartse trend aan het afnemen is.

Pivots kunnen ook een signaal zijn dat het sentiment richting een buyers markt of sellers markt gaat voor een asset. Stel bijvoorbeeld dat de goudprijs aan het begin van de dag hoog is en vervolgens inzakt, dan kan het passeren van het pivot point betekenen dat er een serieuze neerwaartse trend aan zit te komen.

Support levels en resistance levels worden gebruikt in combinatie met pivot points. Hiermee worden de prijsniveau’s gedefinieerd waarvan verwacht wordt dat de prijs van een asset hier net snel doorheen zal gaan. Nog even het goudvoorbeeld erbij. Stel dat goud door het pivot point breekt aan het begin van een neerwaartse trend, dan is de verwachting dat het prijsniveau stabiel wordt op het eerste support level. Dit level is dus feitelijk een test. Het kan zijn dat het support level inderdaad ‘houdt’, maar het kan ook zijn dat de prijs er doorheen ‘breekt’, waarna de prijs kan blijven zakken.

Resistance levels werken op eenzelfde manier, maar dan logischerwijs tegenovergesteld. Stel dat de goudprijs door het pivot point breekt tijdens een opwaartse trend, en daarna wat afremt richting het eerste resistance level, dan is de vraag wat daarna gebeurt. Houdt dit level het of niet? Beide uitkomsten geven duidelijke signalen aan handelaren.

Nu je, in een notendop, weet hoe pivot point werken bij binary options, gaan we eens kijken waarom handelaren zo enorm leunen op deze strategie.

Vier Belangrijke Redenen Waarom Pivot Points Worden Gebruikt

De eerste reden is simpel: pivot points, en de bijbehorende support en resistance levels zijn namelijk relatief eenvoudig te berekenen. En dat maakt ze handig in gebruik.

Daarnaast zijn ze flexibel toe te passen. Je kunt pivot levels gebruiken met aandelen, currency pairs, commodities, binary options en bijna elk ander financieel instrument waarin je kunt handelen.

De derde reden is dat pivot points over het algemeen erg accuraat zijn. De prijsbewegingen die pivot points zouden moeten signaleren komen doorgaans uit zoals verwacht. Dat alleen al maakt ze tot een waardevolle tool voor technische analyses.

De laatste reden tenslotte waarom handelaren graag gebruik maken van pivot points is dat ze de belangrijkste indicatoren zijn van prijsbewegingen. Om aan te geven hoe belangrijk dat is, neem de gemiddelde prijsbewegingen over een langere periode. Hiermee kun je zien of er sprake was van bullish of bearish prijs trends, op basis van de ontwikkelingen van de afgelopen 5, 10, of misschien wel 30 dagen. De markt loopt daar op achter, waardoor de signalen pas laat verschijnen, wat het moeilijk maakt om ervan te profiteren.

Met pivot points kunnen handelaren uitkijken naar bepaalde prijsniveau’s die gehaald worden, wat indicators zijn van waar de prijs naar toe gaat. Met andere woorden, pivot points lopen voor op de ontwikkelingen, waardoor het makkelijker is om er naar te handelen.

Hoe Worden Pivot Points Berekend?

En hoe bepaal je waar het pivot point is? Er worden verschillende methoden gebruikt om pivot points en hun support levels en resistance levels te berekenen. De meest populaire methode is het 5-point systeem. Naast de pivot zelf, worden twee support levels en 2 resistance levels berekend.

De data die gebruikt wordt zijn meestal afkomstig van de handelsdag ervoor. Wat niet wegneemt dat je de verschillende prijsniveau’s ook kunt berekenen op basis van wekelijkse of maandelijkse data.

De formules en definities voor de variabelen zijn als volgt:

Pivot Point = (pdH + pdL + pdC) / 3

1e Support Level = (PP x 2) – pdH

1e Resistance Level = (PP x 2) – pdL

2e Support Level = PP – (Res1 – Sup1)

2e Resistance Level = PP + (Res1 – Sup1)

PP – pivot point
Res1 – 1e resistance level
Res2 – 2e resistance level
Sup1 – 1e support level
Sup2 – 2e support level
pdH – previous day’s high
pdL – previous day’s low
pdC – previous day’s close

Zoals je ziet is de wiskunde erachter niet ingewikkeld. Het is handig om te zien welke formules worden gebruikt om pivot points te berekenen. Zo begrijp je beter hoe ze worden afgeleid van eerdere handelsactiviteit. Kan het makkelijker? Maar natuurlijk, er zijn namelijk genoeg online pivot point calculators te vinden die je kunt gebruiken om de berekeningen voor je te doen. Of creëer anders gewoon een simpele spreadsheet waarin je de data van de vorige dag importeert om de de prijslevels van een bepaalde dag te genereren.

Pivot Points Trading met Binary Options

Hoe kun je pivot points toevoegen aan je binary options trading strategie om je resultaten te verbeteren? Het eerste dat je je moet realiseren is dat een break in een opwaartse of neerwaartse trend vaak aangeeft wat de prijs de rest van de dag gaat doen. Zeker wanneer de breaks ervoor zorgen dat de prijs voorbij het pivot point gaat.

Stel dat goud gister verhandeld werd op een niveau boven het pivot point van vandaag. Laten we er ook vanuit gaan dat de goudprijs vandaag opent boven het pivot point van vandaag, maar er al snel onder zakt tijdens de eerste handelsuren. Deze break geeft aan dat de markt mogelijk verandert in een sellers markt. Een goed moment dus om ofwel je winst pakken, of juist in te zetten op een prijsdaling, zodat je profiteert van de prijsbeweging.

Stel nu dat de goudprijs juist in een opwaartse beweging zat gister en vandaag opende onder het pivot point. Laten we er daarnaast vanuit gaan de prijs het pivot point passeert. Dit zou het einde kunnen markeren van de bullish price trend. De prijs zou door kunnen stijgen richting het eerste resistance level, maar zou ook net zo goed de andere kant op kunnen schieten. Een goed moment om je winst te nemen.

Het is ook mogelijk om de gebieden tussen de eerste en tweede support levels en eerste en tweede resistance levels (respectievelijk) te gebruiken als markeringen om trades uit te voeren. Een voorbeeld: Stel dat de goudprijs het eerste resistance level voorbij is gegaan tijdens een opwaartse trend, maar niet langs het tweede resistance level lijkt te komen. Dit kan betekenen dat de prijs op het punt staat in te zakken, tot voorbij het pivot point van de vorige dag. Een goed moment dus om je winst te pakken en/of in te zetten op de prijsdaling.

Nog eentje dan: stel dat de goudprijs, tijdens een grote neerwaartse trend, voorbij het eerste support level is gezakt, maar nog niet voorbij het tweede support level is gegaan. Hier heb je mogelijkheid om te profiteren van een te verwachten bullish price trend.

Hoe Betrouwbaar zijn Pivot Points met Binary Options?

Het belangrijkste om te onthouden is dat als je gebruik maakt van een pivot point strategie tijdens het handelen in binary options, je er nooit blind vanuit kan gaan dat verwachte prijsbewegingen een absolute garantie zijn. Er zijn geen regels die bepalen dat een asset prijs te allen tijde beweegt volgende de vastgestelde pivot points en support en resistance levels. Pivot points worden dagelijks bereikt zonder dat het grote prijsveranderingen tot gevolg heeft. Ook de support levels en resistance levels houden lang niet altijd stand. Met andere woorden: de enige regel is dat er geen regels zijn.
En dus ook geen garanties.

Wat niet wegneemt dat ze niet voor niets worden gebruikt door ervaren traders. In de basis zijn ze effectief en betrouwbaar. Behoorlijk nauwkeurig, makkelijk om te berekenen, en daarmee dus een uitermate belangrijk instrument wat gebruikt kan worden voor technische analyses. Als je pivot points nog niet hebt toegevoegd aan jouw trading strategie, begin er dan vandaag nog mee.

Je kunt pivot points toepassen tijdens heel veel verschillende soorten trades en je zou gek zijn als je niet ook gebruik zou maken van een van de populairste analyse tools in de business. Als je eenmaal weet hoe je pivot points moet berekenen en hoe ze je kunnen helpen om slimme beslissingen te nemen, hoe groter de kans dat je op weg bent een succesvolle handelaar te worden.

Wat Zijn Pivot Points?

Pivot points bieden traders de mogelijkheid eenvoudig naar de activiteiten van de markt te kijken om beter te kunnen inschatten wanneer ze moeten investeren. Het is een tool die veel gebruikt wordt door traders. Omdat ze gebaseerd zijn op data van de vorige dag hebben ze een verhoogde betrouwbaarheid.

Pivot Points Berekenen

In principe zijn investeerders geïnteresseerd in prijspunten: het openingspunt, sluitpunt, hoogste en laagste punt. Deze waardes – van de vorige dag – worden meegenomen in de berekening, samen met twee support en resistance levels, en vormen zo samen het pivot point van de huidige dag. Die berekening gebeurt aan de hand van een vaste formule. Overigens kun je ook gebruik maken van online rekentools die de pivot points automatisch voor je berekenen.

Waarom Worden Pivot Points Gebruikt?

Een belangrijke reden is dat de informatie die pivot points opleveren de hele dag geldig zijn. Een berekening is dus niet na een paar uur alweer voor niets geweest, waardoor je weer opnieuw aan het rekenen kan slaan. Pivot points kunnen berekend worden op dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse basis, afhankelijk van de hoeveelheid data die je gebruikt. Pivot points zijn, als je je er eenmaal in hebt verdiept, makkelijk te begrijpen en toe te passen, zeker bij binary options met een korte expiry time. Daarmee zijn ze een zeer bruikbare tool om succesvoller beslissingen te kunnen nemen als je handelt.

Pivot Points Gebruiken met Binary Options Trading

Nadat je als handelaar het pivot point van een bepaalde dag hebt bepaald, kun je inschatten wanneer je wel of niet in een binary option moet stappen. Pivot points worden meestal weergegeven als horizontale lijn op een candlestick chart, waarmee wordt aangegeven wanneer een verschuiving in de markt verwacht kan worden. Ideaal dus voor binary options, omdat je zo beter kunt inschatten of de prijs van de asset waarin je handelt wel of niet langs dit level beweegt. Hierbij maak je gebruik van een call of put option, waarbij je keuze afhangt van waar het pivot point ligt en hoe de asset zich op dat moment beweegt in de markt.

Houd er uiteraard wel altijd rekening mee dat je genoeg tijd hebt om te reageren op veranderingen. Als je te laat ‘instapt’ kan dit het verschil betekenen tussen winst en verlies. Vergeet daarnaast nooit dat, hoe betrouwbaar ook, pivot points een voorspelling blijven. Wat er de dag ervoor gebeurde is niet per definitie een garantie voor de dag van vandaag. Er zijn altijd assets die zich anders bewegen dan wat op basis van de pivot points verwacht mag worden.

Het devies luidt dan ook: ervaring, ervaring, ervaring. Als je eenmaal bekender wordt met binary options, ga je vanzelf de trends in de markt zien die de pivot points strategie ondersteunen. Zodat het steeds makkelijker wordt om in te schatten wanneer je een trade moet maken en met welke assets. Succes!