Candlestick Patronen Uitgelegd

Candlestick charts worden gebruikt om prijsbewegingen in kaart te brengen. Handelaren gebruiken ze om beter te kunnen voorspellen welke kant de prijs van een asset op gaat bewegen. De getoonde patronen op candlestick charts geven aan of de markt voor een bepaald asset (goud, olie, graan, Facebook aandelen, etc.) bullish (buyers markt) of bearish (sellers markt) is. Is er sprake van een buyers markt, dan kan een prijsstijging verwacht worden. Als sprake is van een sellers markt, dan kan een prijsdaling verwacht worden. Het mag dus duidelijk zijn dat als je handelt in binary options, candlestick charts een onmisbare tool zijn!

Het is niet moeilijk om de patronen te ‘lezen’, ook al lijkt dat in het begin wel zo. In de basis komt het er op neer dat je moet weten waar je naar kijkt en waar je precies op moet letten. Om je hierbij te helpen hebben de BeursMeesters een kort maar volledig overzicht voor je opgezet. Dit helpt je om de patronen te herkennen en begrijpen en op die manier belangrijke informatie te krijgen die je kunt gebruiken om beslissingen te maken tijdens het handelen in binary options. Zo herken je sneller de meest voorkomende patronen en kun je je kansen op winstgevende trades vergroten. Want daar gaat het tenslotte om!

Klik op een van de volgende patronen om ze direct te lezen:


Candlestick Chart Patronen – Wat Betekenen Ze?

Er zijn veel verschillende candlestick chart patronen, en elk patroon heeft z’n eigen betekenis. Wees gerust, je hoeft ze niet direct allemaal uit je hoofd te kennen. Sommige patronen komen niet zo vaak voor en sommige patronen zijn minder bruikbaar dan andere. Daarom volgen hier de belangrijkste patronen om rekening mee te houden.

  • Doji

Een Doji is een enkele kaars waarbij er weinig verandering is tussen de prijs bij het openen en de prijs bij het sluiten. Daardoor ziet het er dus uit als een kruis. Dit is een signaal dat er onzekerheid en aarzeling is op de markt, en kan een indicator zijn dat er een verandering aan zit te komen.bullish_doji_star

  • Hammer

Het hamer patroon kan verschijnen als de prijs van een asset is gezakt. Er is dus een significante verschuiving naar de onderkant na opening, die een sterke verkoopdruk aangeeft. Bij het sluiten van de trading sessie, zorgt koopdruk ervoor dat de prijs weer naar boven wordt geduwd, tot boven de openingsprijs. Het patroon heeft een lange, smalle onderkant, met een rechthoek aan de bovenkant, wat inderdaad doet denken aan een hamer. Een hamer patroon geeft aan dat investeerders en handelaren ‘bullish’ worden (buyers markt). Het omgekeerde kom je ook tegen, wat de inverted hammer wordt genoemd.bullish_hammer

Handel met 100% inschrijfbonus bij 24option

  • Morning Star

Dit patroon verschijnt na drie dagen. Op de eerste wordt een lange, rode (of ‘gevulde’ staaf (kaars) gevormd als de prijs van de asset ver onder de openingsprijs sluit. Op de tweede dag wordt een veel kleinere gevulde kaars gevormd, als de prijs onder de sluitprijs van de vorige dag eindigt. Op de derde dag verschijnt een lange groene (‘lege’) kaars, wanneer de asset prijs stijgt na opening, en sluit boven het midden van de kaars van de eerste dag.
Voor veel traders is dit een indicator dat de markt in een buyers markt gaat veranderen.bullish_morning_star

  • Shooting Star

Een shooting star is precies het tegenovergestelde. Een kaars met een kort lichaam en een lange schaduw boven een kaars met een langer lichaam aan de bovenkant van een opwaartse trend. Dit zie je de dag na een sterke stijging in de asset prijs. Hiermee wordt aangegeven dat de markt een sellers markt gaat worden.
De prijs opent boven de sluitprijs van de vorige dag, en blijft vervolgens stijgen. Gedurende de dag, tijdens de trades daalt de prijs echter weer en sluit uiteindelijk in de buurt van de openingsprijs.candlestick_star

Handel met 100% inschrijfbonus bij 24option

  • Engulfing

Er is sprake van engulfing als een candle met een klein lichaam wordt gevolgd door een candle met een lichaam dat groter is aan beide uiteinden. De tweede kaars ‘overspoelt’ (of ‘overschaduwt’) de eerste kaars dus volledig. Dit patroon kan op twee manier verschijnen, zowel om aan te geven dat er sprake is van een buyers markt als het bovenaan een opwaartse trend wordt weergegeven, en van een sellers markt als het onderaan een neerwaartse trend wordt weergegeven.
Het eerste patroon krijg je als de resultaten van de eerste dag een prijsdaling betekenen (rode kaars), terwijl de tweede dag resulteert in een prijsstijging (groene kaars). Bij het tweede patroon is sprake van het omgekeerde: de eerste dag is sprake van een prijsstijging, de tweede dag van een prijsdaling.Trading_the_Bullish_Engulfing_Candle_Pattern_body_Picture_2

  • Piercing

Een ‘piercing’ lijnpatroon ontwikkelt zich over twee dagen. Op de eerste dag zorgt verkoopdruk ervoor dat de asset prijs ver onder de openingsprijs sluit. Op de tweede dag is er herstel en stijgt de prijs weer door verkoopdruk, boven het midden van de open-close range van de vorige dag. Een indicator dat de markt bullish wordt. bullish_piercing_line

Handel met 100% inschrijfbonus bij 24option

  • Spinning Top

Een kaars die je veel tegenkomt en dus op een tol lijkt. Twee lange lijnen aan beide uiteinden en een lege, platte rechthoek die bijna precies in het midden van de lijnen staat. Dit patroon ontstaat als gedurende de tradingdag de prijs van de asset zowel ver onder, als ver boven de open-close range van de dag uitkomt. Net als bij een Doji patroon, is de spinning top een indicator van besluiteloosheid op de markt.SpinningTopsChartExample

  • Harami

Een Harami patroon verschijnt gedurende een tweedaagse periode. In uiterlijk is dit patroon het tegenovergestelde van een engulfing patroon. Oftewel, de open-close range van de tweede dag wordt overschaduwd door de open-close range van de dag ervoor. Het patroon kan zowel bullish (buyers markt) of bearish (sellers markt) zijn, afhankelijk van de activiteiten gedurende een driedaagse periode. Twee dagen van een neergaande prijsbeweging, gevolgd door een prijsstijging op de derde dag is een bullish signaal. Eén of twee dagen van een opwaartste prijsbeweging gevolgd door een prijsdaling is een indicator van een bearish markt.

Als je in staat bent om dit soort vaak voorkomende candlestick chart patronen te herkennen als je handelt in binary options, dan wordt het makkelijker om winstgevende trades te kunnen kiezen. We raden je dan ook aan om je te verdiepen in de acht patronen die we hierboven hebben uitgelegd. Ga ze gewoon één voor één af, en oefen in een live omgeving met een demo account. Hoe beter je de informatie die je eruit kunt krijgen, hoe leuker binary options trading wordt, omdat je direct merkt dat het z’n vruchten afwerpt. Als je deze patronen eenmaal onder de knie hebt, stap dan over naar de patronen die minder vaak voorkomen. Je zult ontdekken dat ook die verbazingwekkend accuraat kunnen zijn als het aankomt op het voorspellen van toekomstige prijsbewegingen van de assets waarin je handelt.Trade_the_Harami_Candlestick_Pattern_body_Picture_2

Candlestick Charts voor Dummies: Hoe Lees je de Grafieken

Om patronen te kunnen herkennen op candlestick charts, moet je eerst weten wat de individuele markeringen – de kaarsen dus – betekenen.
Kortom, hier zijn de basisbeginselen.

Elke candlestick chart is opgebouwd uit een serie van kaarsen. Elke kaars vertegenwoordigd een trading sessie en geeft de openingsprijs, sluitprijs en laagste en hoogste trade van een asset weer.

Elke kaars bestaat uit een staaf en een ‘wick’, of schaduw (de dunne verticale lijn). De staaf geeft de range aan tussen de openingsprijs en sluitprijs van de asset tijdens de trading sessie. Op de meeste grafieken zijn de staven rood of groen. Daarnaast kunnen ze zowel ‘gevuld’ als ‘leeg’ worden weergegeven. Een groene (of ‘lege’) staaf betekent dat de sluitprijs van de asset hoger was dan de openingsprijs. Dit wordt in principe beschouwd als indicator van een buyers markt. Een rode (of ‘gevulde’) staaf betekent dat de sluitprijs van de asset lager was dan de openingsprijs, een indicatie van een sellers markt.

De ‘wick’ van een kaars is zoals gezegd de verticale lijn die boven de boven- of onderkant van de staaf uitkomt (en soms dus uit beide kanten). Deze lijn vertegenwoordigt de hoogste en laagste prijs van de asset gedurende de trading sessie.

Zijn Candlestick Charts Effectief als Binary Options Trading Tool?

Candlestick charts worden gewoonlijk gebruikt tijdens technische analyses. Je gebruikt ze in de basis om redelijk accuraat de prijsbeweging van een asset te kunnen voorspellen, op basis van eerdere marktactiviteit. Stel bijvoorbeeld dat een bepaald patroon verschijnt dat aangeeft dat er sprake is van een kopersmarkt op dat moment, dan reageren veel traders hierop door de specifieke asset te kopen. Geeft een candlestick pattern daarentegen aan dat het sentiment richting een sellers markt beweegt, dan zullen veel handelaren de betreffende asset juist verkopen.

Zoals je ziet zijn dit soort analyses sterk gedreven door de marktpsychologie. Wat er op neer komt dat de prijs van een asset stijgt als meer mensen de asset kopen. Dit geeft een signaal af aan de rest van de markt, die ook besluit te kopen, waardoor de asset prijs nog verder stijgt. Het tegenovergestelde gebeurt als de prijs van een asset daalt. Daardoor zullen nog meer mensen de asset verkopen, waardoor de prijs nog verder zakt.

Kortom, als tool om prijsbewegingen te kunnen voorspellen tijdens binary options trading zijn candlestick charts buitengewoon betrouwbaar. Het mag dus duidelijk zijn dat je als trader absoluut in het voordeel bent als je weet hoe je patronen moet herkennen… en hoe daar vervolgens op te handelen!

Het volgende onderwerp waar de BeursMeesters het graag met je over willen hebben is het minimaliseren van risico’s door het gebruik van Price action.