Beurzen in het rood

Halverwege de middag van woensdag 17 mei koersten de Europese beurzen in het rood. Dit heeft alles te maken met de ontstane onrust rondom president Trump, die de afgelopen dagen om verschillende redenen opnieuw in opspraak is gekomen. Zijn positie staat onder druk en blijkbaar heeft dit ook effect op beleggers op de Europese beurzen. In Amsterdam vielen vooral Flow Traders en ABN AMRO in negatieve zin op. De AEX-index stond vlak na aanvang van de handel in New York 0,6% lager. De MidKap daalde 1%. Londen, Parijs en Frankfurt daalden eveneens, met 0,2% tot 0,9%.

Onthullingen over Trump

De Amerikaanse president Donald Trump raakte dinsdag in opspraak nadat de New York Times onthullingen over hem deed. Trump zou de voormalig FBI-directeur Comey hebben verzocht om het onderzoek naar veiligheidsadviseur Flynn en zijn banden met Rusland stil te leggen. Daarnaast zou Trump ook nog gevoelige informatie aan een Russische delegatie hebben gegeven, terwijl zij een bezoek brachten aan het Witte Huis. Beide onthullingen hebben een hoop stof doen opwaaien.

ABN & Flow Traders

ABN AMRO was de grootste daler binnen de AEX. De daling was 4,4%. Hoewel de winst van de bank in het eerste kwartaal flink steeg, moest het meer geld opzij gaan leggen voor slechte leningen. Flow Traders ging met 6,6% omlaag binnen de middelgrote fondsen. In het eerste kwartaal van dit jaar zag deze beursintermediair de handelsinkomsten met een kwart dalen ten opzichte van vorig jaar. Volgens de onderneming is dit te wijten aan moeizame marktomstandigheden.

Stijgers

Onder de kleinere bedrijven was het biotechnologische bedrijf Pharming een positieve uitschieter. Zij behaalden een koerswinst van 4,4%. In het eerste kwartaal steeg de omzet sterk vanwege het terugkopen van de commerciële rechten voor het middel Ruconest in Noord-Amerika. In Londen was de Lloys Banking Group een winnaar. Dit bedrijf wist een plus van 2,3% te behalen. De Britse overheid had het laatste deel van haar aandelen in Lloyds verkocht. De overheid had de bank namelijk vanwege de financiële crisis voorzien van tijdelijke noodsteun.

De euro

De euro heeft ondertussen het hoogste niveau bereikt sinds zes maanden. Ook dit heeft te maken met de invloed van Donald Trump. Doordat hij politieke onrust creëert komt ook de economie onder druk te staan, wat een negatief effect heeft op de koers van de dollar. Daarbij zijn er meerdere tegenvallende resultaten bekend geworden omtrent de Amerikaanse economie, die eveneens de koers van de dollar hebben beïnvloed.

Related Post

Tagged with:

Laat een Reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.