Aandeel Twitter kopen? Waarom wel (of niet?)

Het aandeel van Twitter zakte afgelopen maandag maarliefst 5%, terwijl de rest van de Dow-Jonesindex het over de breedte goed deed die dag met een gemiddelde stijging van 1,3% tot 24.776,59 punten. De brede S&P 500 won 0,9 procent tot 2784,17 punten en technologiebeurs Nasdaq ging ook 0,9 procent vooruit, tot 7756,20 punten. Het beste presteerde JP Morgan Chase en Goldman Sachs, met winst van wel 3,1 en 2,8%. Catterpillar en Bank of America scoorden zelfs nog beter met 4%.

De uitzondering op de regel (of het lelijke eendje) van de dag was Twitter. Deze verloor maar liefst 5% op het aandeel. Hoe komt dit? Volgens de Washington Post heeft Twitter de afgelopen maanden tot wel 70 miljoen accounts opgeruimd. Het betreft zogenaamde bot-accounts en trolls, maar toch betekent dit een kleine ontmaskering van het daadwerkelijke aantal accounts dat actief is op Twitter. Dus, aandeel Twitter kopen? Of toch niet?

Nu kopen?

Twitter heeft jarenlang geen winst geboekt. Echter, dit veranderde in het laatste kwartaal van 2017 toen het bedrijf 92 miljoen euro kon bijschrijven op de winstrekening. Het recente opschonen van accounts betekent op korte termijn wellicht een daling van actieve gebruikers, maar op de lange termijn een gezonder bedrijf. Het algoritme achter Twitter is naar eigen zeggen sterk verbeterd, waardoor ‘de juiste tweets op het juiste moment’ aan mensen wordt getoond, met verbeterde advertentie inkomsten tot gevolg. Ook zijn in november 2017 het aantal toegestane tekens per Tweet verdubbeld van 140 tot 280 tekens. De cijfers tonen dit aan: over 2016 was het verlies nog 457 miljoen, in 2017 nog maar 108 miljoen. Met 92 miljoen winst over het laatste kwartaal.

Twitter lijkt volwassen te worden en rendabel. De recente daling van het aandeel zorgt voor een mooi moment om in te stappen en te profiteren van een koersstijging die al enige tijd voortduurt. Zorgen zijn er ook; het aantal gebruikers neemt al enige tijd niet toe en nu blijken ook een aanzienlijk deel van de accounts ‘nepprofielen’.

Laat een Reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.